Hvad i alverden vil de sige at tage et samlelån? Er det at organisere de lån, du har, så du bedre får et overblik over dine udgifter? Eller er det at afslutte alle dine lån og få dig et stort et i stedet?

Det er sådan set begge to. Med et samlelån får du samlet alle dine lån under ét og får på den måde et langt bedre overblik.

Har du behov for et samlelån, vil det typisk være, fordi du har mange lån forskellige steder, som du ikke har styr på. Det vil derfor være en rigtig god idé at få dem samlet.

Alt efter behov og lånenes omfang

Vi kan alle ende i et situation, hvor et lån pludselig bliver nødvendigt. Pengene rækker ikke lige til måneden, og så kommer der også det der i næste måned, og hvor skal pengene så komme fra.

Det kan hurtigt ende med en glidebane, hvor du ikke aner, hvordan du kommer på ret køl igen. Det ene lån tager det andet. Og dine ny lån bliver kun forringet grundet dine andre lån.

Du svømmer over i lån, der ikke giver mening længere. Du kan ikke betale de høje renter, holde styr på forskellige lån og rykkerne svømmer i din postkasse.

Det er utrolig stressende at være gældsat. Det kan give anledning til stress, depression og andre ubehagelige lidelser. Men rolig nu, der er en udvej.

Tag noget luft og et glas vand og overvej din situation. Hvor slemt ser det ud? Går du i underskud for hver måned, der går? Så gør noget ved det med det samme.

Det første du skal gøre, er at finde et nyt lån – det lyder måske dumt, men læs videre. Det ny lån skal være af en sådan størrelse, at du kan betale alle dine andre lån tilbage.

Nu sidder du så tilbage med ét lån og én rente. Den skal du selvfølgelig også kunne betale, førend lånet giver nogen som helst mening for dig. Overvej derfor kraftigt, hvilket lån du skal vælge.  

Få råd til en ekstra luksus

Når du så begynder at få en smule styr på dit lån, begynder du at får overskuddet tilbage. Du er måske flyttet ind i noget mindre. Du har lært, at dine udgifter ikke betaler sig selv, og du er endelig ved at kunne se ende på galskaben.

Når du er der – og først når du er der – kan du begynde at tænke på den luksus, du har været foruden på det sidste. Livet er ikke bare surt, selvom du er gældsat.

Hvis du kan se en ende, er der plads til at investere i en elektrisk røgeovn. Hvis du kan se en ende, er der plads til mere luksus.

Hvorfor skal du undgå det?

Nu har samlelånet fået sin ros, men er der slet ikke noget dårligt ved det?

Selvfølgelig er der det. Hvis samlelånet har en højere og derfor ringere rente end de andre lån, giver samlelånet dig ikke særlige meget til gode.

Renten skal være minimum den samme, som den samlede rente, du har nu.